Tips & Råd

Tips & Råd

Valpens leder

Rottweilern är en stor tung ras som växer snabbt. Tyvärr dras rasen med skelettproblem, höft- armbågsledfel, osteochondroser i has- armbågsleder o.s.v. Det man som valpägare bör göra är att låta valpen växa lugnt. Tillväxtprocessen påverkas till viss del av hur mycket mat och extra tillskott av kalk man ger. Valpen skall hållas slank och absolut inte för tjock. Undvik vilda lekar med andra stora hundar. I synnerhet jaktlekar där risken är stor att din växande valp blir omkullsprungen eller riskerar att bli ”tacklad” av den större hunden. Helt onödiga belastningar att utsätta det växande skelettet för. Givetvis skall valpen träffa andra hundar för att träna upp sin sociala förmåga, men var vaksam så att valpen inte får smällar av den större hunden.

Ingen tvångsmotion genom löpning eller cykel före ett års ålder. Cykelträning bör därefter i huvudsak bedrivas på grusvägar.

Tillåt inte din valp att gå i trappor i onödan. Försök att bära valpen den första tiden. Då ni åker bil lyft valpen i och ur. Låt självklart alltid sunt förnuft råda. Tanken är inte att du ska bära din ettåriga Rottweiler nedför trappen….

Miljöträning

Det är viktigt att ni framför allt under valpens första år miljötränar mycket. Ta med hunden på t ex buss och tågturer. Valpen ska uppleva alla möjliga miljöer under trygga förhållanden. Allt ifrån centrumvandringar till skogspromenader. Låt valpen hälsa på människor som du väljer ut. Det är viktigt att ni vänjer valpen vid hantering. Det vill säga att människor skall kunna titta på dess tänder och ”känna igenom” kroppen utan att hunden blir besvärad. Allt detta bidrar till en stabilare och säkrare vuxen hund.

Avmaskning

Valpen är avmaskad tre gånger med Axilur vid leverans. Avmaska ytterligare vid ca. 12 veckors ålder. Därefter ca. 1-2 gånger per år. Använd Axilur (finns att köpa på Apoteket).

Aktivering

Alla hundar tycker om att få aktivera sig och vi som deras ledare är skyldiga att hitta på aktiviteter som stimulerar hunden psykiskt och fysiskt. Långa härliga promenader är en alldeles utomordentlig aktivitet som är nyttig för både hundägare och hund men ibland räcker inte detta för hunden och den börjar hitta på egna aktiviteter som att jaga bussar, joggare eller vilt. Du som har valt rottweilern till din kamrat har i och med det valt en brukshund. Att träna uppletande, spår eller sök bör vara naturliga inslag i hundens liv. Det är inte bara väldigt roligt, utan ger även hunden den mentala stimulans och aktivering som den så väl behöver.

Falkline's Rottweiler uppfödning, uppfödare i Halland, Sverige.